De cao motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven is essentieel voor iedereen die in deze sector werkt. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste aspecten van de cao.

Salarissen en loonsverhogingen

Het salaris binnen een cao is één van de eerste dingen waar iedereen benieuwd naar is. De cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche regelt duidelijke salarisschalen, gebaseerd op functie en ervaring. In de cao worden loonsverhogingen vastgelegd, wat betekent dat je salaris meegroeit met de sector en marktontwikkelingen. Zo is ook in 2024 een loonstijging doorgevoerd en zal per 1 januari 2025 nog een loonsverhoging plaatsvinden van 1,5%.

 

Daarnaast biedt de cao extra vergoedingen voor overwerk en andere specifieke omstandigheden. De verkoper die werkt op bijvoorbeeld een feestdag, krijgt ter compensatie een doorbetaalde vrije dag. Deze vrije dag wordt in overleg binnen twee maanden opgenomen. 

 

 

Werktijden en flexibiliteit

Werktijden in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche zijn aan regels gebonden. De cao stelt namelijk grenzen aan de duur van je werkweek en biedt bescherming tegen overmatige werkdruk. 

 

Ben je op zoek naar meer flexibiliteit? Vallei Auto Groep houdt hier rekening mee en biedt mogelijkheden voor zowel fulltime- als parttime contracten. Dit maakt het eenvoudiger om werk en privéleven op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld als je voor een jong gezin zorgt of je tijd wilt besteden aan andere zaken buiten je werk.

 

Vakantie en verlof

De cao geeft recht op een vast aantal vakantiedagen, afhankelijk van je contracturen. Een werknemer heeft op jaarlijkse basis, bij een werkweek van 38 uur of meer, recht op 192 vakantie-uren per jaar. Deze zijn opgebouwd uit 152 wettelijke uren en 40 bovenwettelijke uren.

Bovendien zijn de volgende feestdagen standaard een vrije dag in de huidige cao: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, 5 mei, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Sommige feestdagen zijn uitgesloten voor verkopers.

 

Veiligheid op de werkvloer

Veiligheid staat voorop in de cao, met duidelijke eisen aan de werkplek om de gezondheid van werknemers te beschermen. Werkgevers moeten zorgen voor beschermende kleding, goede ventilatie en ergonomische werkplekken. 

 

De cao motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven in 2025

De huidige cao motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven loopt tot en met 31 januari 2025. De cao-onderhandelingen voor de nieuwe cao zijn weer van start gegaan op 6 november. Hierna zijn er ook nog onderhandelingen op 26 november, 10 december en 9 januari. 

 

Wil je meer weten over de cao of specifieke onderdelen daarvan? Neem gerust contact met ons op! Of bekijk hier de cao.

 
 

 

 
Terug naar overzicht